Здравейте,
Водя счетоводството на 1 приятел и съм на гражански договор само за приключване на годината и съставяне на ГФО.
Предлага ми да работя като служител (друга консултантска дейност несчетоводна) към фирмата му отново на граждански договор.
Виждате ли някакви пречки това да се случи?
Не би трябвало да са данъчно признати в такъв случай. Явно това отговаря на въпроса ми :D Благодаря.
Въпросът ми е по-скоро данъчен значи - за това дали трябва някъде в ГДД за следващата година да декларирам тази загуба от миналата година и да намаля печалбата(въпреки, че не е декларирана тази година :) )?
Здравейте,
Искам да попитам за фирма без дейност през годината, само разходи за банкови такси. Ясно е ,че ще подадем всички декларация, касаещи без дейност, но въпросът ми е свързан със самото счетоводно приключване. Ясно е, че ще си приключа банковите разходи и след това ще ги отразя като загуба за годината, но това няма ли да ми обърка счетоводството за следващата година, тъй като никъде не съм декларирала тази загуба? Приспадам ли си я следващата година като не съм я декларирала?
Извинявам се, ако въпросът ви се струва глупав, но за първи път ми се случва такъв казус :)  Благодаря предварително.
Може ли да си позволя да задам същия казус, но не за осигуровките, ами за данъка печалба (знам,че не е за тук, но да не отварям нова тема). Понеже фирмата има само ЕВРОва сметка и собственика иска да спести от превалутиране...и иска да плати от личната си сметка и евентуално после да му ги върнем. Или пак трябва да минава през фирмената?
Този път видях в ЗКПО и не пише изрично за внасяне ЧРЕЗ фирметна сметка.
Чл. 93. (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.) Данъчно задължените лица внасят корпоративния данък за съответната година в срок до 30 юни на следващата годината след приспадане на внесените авансови вноски за съответната година.
Благодаря предварително.
Много благодаря за цитата от този член - изобщо не съм се сетила да проверя там...
Не може ли да се начислят в декл1 през ЕООД-то и просто ФЛ да превежда от личната си сметка? Щом са начислени и внесени (независимо кой ги плаща) не трябва ли пак да намалят размера на данъка?
Здравейте,
Въпросът ми е дали може СОЛ да си плаща осигуровките от личната си сметка, вместо както досега да се удържат от сумата за личен труд и да се внасят през фирмата.
Благодаря предварително.
Здравейте,
Имам Договор за правна защита и съдействие от адвокат, който се осчетоводявал като фактура по силата на Закона за адвокатурата.
Но как се начислява този документ в Дневника за покупки, като "Друг документ по код 09 ли?
Който има опит, да сподели.
Благодаря предварително.
Как се решава? Решават го съдружниците при сключването на договора според някакви техни си съображения. От тяхното решение следва и формата на договора /трудов или облигационен/.
Според юристите не може собственика на ЕООД да подпише трудов договор със себе си. Така че в случая остава само ДУ по ЗЗД.

да и аз този отговор очаквах. Благодаря!
Как се решава дали ДУК е по КТ или ЗЗД? ЕООД със собственик, осигуряващ се като СОЛ иска да мине на ДУК (като трудов договор по възможност) има ли някакви ограничения за ЕООД?
Здравейте,
В момента съм по майчинство и имам 1 граждански договор за Януари за 50лв. Тъй като е под МРЗ според мен не трябва да се внасят осигуровки, а само за Данък, нали е така?
Здравейте,
Аз не разбрах само - ако лицето СОЛ с личен труд във фирмата и няма други работодатели - маркирам ли работодател по основно трудово правоотношение към 31.12 ?
Може ли да добавите опция за Протокол също. Благодаря
И аз така предположих и значи всичко е точно. Благодаря за отговорите.
Да, платено възнаграждение и удържан данък през 9м., но аз питам не толкова за Деклрация 6, а за периода като подавам електронно в НАП, нали се въвежда период.
Здравейте,
имам питане относно Декл 6 - Ако през 9 месец е удържан данък за предходните 6 месеца, подавам си с код 8 общо сумата за 6-те месеца и като период - 09.2018, но въпроса ми е когато подавам в сайта на НАП какъв период избирам ? отново ли от 09 до 09. 2018 ? или трябва да избера от 03 до 08.2018 за когато се отнасят? Като цяло го подадох вече 09-09.2018, но да питам, ако трябва да коригирам нещо :)
Благодаря ви предварително.
Здравейте,

Собственик подава декл.1 код 12 за месец март, април и май. Същевременно има Граждански договор със същата фирма(който договор явно се оказва за личен труд-все още не ни е много ясно и не сме сигурни), но е за периода март-май , а плащането ще стане през юни общо за периода.
Та въпроса ми е, ако е за личен труд- как се процедира с декл.1 - ако има плащане през юни към лицето- тогава ли се начислявт деклрации 1 с код 90 за м.2,м.3 и м.4( или се коригират декл. с код 12 подадени за месеците като се попълват (т. 31, 31а, 32, 33), за декл 6 за ДОД е ясно, че ще е до 25.07 за м.06 като тогава е удържан.

Благодаря предварително.